Mondzorg 18 tot 22 jaar verdwijnt uit basispakket

By | 02/07/2010

Sinds het CVZ dit voorjaar adviseerde om de mondzorg voor de jeugd van 18 tot 22 jaar uit het basispakket te schrappen heeft de NMT aandacht gevraagd voor de schaduwzijde van dit plan.
Naast een opiniestuk in de Volkskrant , interviews op de radio en een optreden in het NOS-Journaal van NMT-voorzitter Barnasconi is er contact gezocht met de fracties in de Tweede Kamer. Zo is in de campagneperiode in aanwezigheid van demissionair minister Klink en diverse Kamerleden een politieke poetsles gegeven. Uiteindelijk heeft er afgelopen week een Spoed Algemeen Overleg plaatsgevonden in de Tweede Kamer over de bezuinigingen op het basispakket, waaronder het schrappen van de mondzorg voor de jeugd van 18 tot 22 jaar uit het basispakket.

Dit heeft op de laatste vergaderdag van de Tweede kamer geleid tot een motie van de Partij van de Arbeid met als oogmerk deze bezuiniging niet door te laten gaan. Deze motie heeft het uiteindelijk niet gehaald in de stemmingen. Het resultaat is dat de jeugdmondzorg voor jeugd van 18 tot 22 jaar uit het basispakket verdwijnt per 1 januari 2011. Extracties van elementen door de kaakchirurg verdwijnen eveneens uit het basispakket, voor zover deze geen deel uitmaken van een specialistisch behandelplan.

Zoektermen: