Esthetische tandheelkunde

Esthetische (of: cosmetische) tandheelkunde is eigenlijk geen vakgebied op zich maar een integraal onderdeel van het hele scala aan tandheelkundige behandelingen. Iedere behandeling heeft esthetische aspecten zoals bij behandelingen met vullingen, kronen, frames, kunstgebitten, implantaten, plaatjes frames etc.

De term esthetiek komt uit het Grieks. Het Griekse woord aisthèsis betekent zowel zintuiglijke ervaring, gevoeligheid als gevoel en dus het vermogen om schoonheid te ervaren. Alle menselijke verlangen houdt op een of andere manier verband met schoonheid. De gevoelens van waardering en genoegen bij het aanschouwen van iets moois zijn bij iedereen aangeboren.

Bevorderen van natuurlijke schoonheid

Bij de  cosmetische tandheelkunde gaat het erom deze elementen en gevoelens van schoonheid zo aan te bieden dat het lijkt of ze altijd deel hebben uitgemaakt van iemands leven. Cosmetische (esthetische) tandheelkunde  bevordert de natuurlijke schoonheid van mond en gezicht. Het is een begrip dat niet slechts een oppervlakkige verbetering, maar een specifiek verbeterde (ver)houding impliceert.

Een plezierig beeld roept positieve gedachten en gevoelens op over de betreffende persoon en bezorgt hem of haar een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Creatieve mensen die over artistieke gaven beschikken en mensen die de schoonheid van het leven weten te waarderen, bieden anderen vaak de kans om te genieten van iets dat niet in woorden is uit te drukken. Voorbeelden hiervan zijn: muziek, kunst, mode, architectuur etc.

Esthetische tandheelkunde is een kunstvorm

Esthetische tandheelkunde is een ‘kunstvorm’ die ons een jeugdige, aantrekkelijke en fraaie lach bezorgt. Dit is iets wat slechts te realiseren is door een combinatie van inzicht, talent en artistieke flair. Daarbij is een duidelijk beeld van de wens van de patiënt onontbeerlijk. Anders zou de lach  verworden tot een kopie van een prototype en elke vorm van persoonlijkheid of karakter ontberen.  Voor mij is er geen andere taak die zo veel voldoening schept.

Wilt u ook een mooier gebit? Maak een afspraak met onze tandarts voor een esthetische tandheelkunde behandeling. Meld u aan via het formulier rechts op deze pagina of bel 0475 – 486 300